piątek, 24 stycznia 2014

Coś na ruszt..


Przepis na złotą pierś z kurczaka z płatkami owsianymi i ziołami;)




Składniki:
-jedna podwójna pierś z kurczaka
-4 łyżki mąki 
-przyprawy(np. czubryca, słodka papryka, Vegeta)

-olej do smażenia-2 łyżki płatków owsianych- ryż brązowy

Dodatkowo: proponuję podać surówkę z białej kapusty lub inną np. z Biedronki

Przygotowanie:
1. Wrzucamy ryż do gotującej się osolonej wody na ok.30 minut.
2. W międzyczasie: piersi myjemy, a następnie dzielimy na mniejsze części. Tłuczkiem rozbijamy kawałki tak, aby były dobrze rozbite. Przyprawiamy nasze kotlety z obu stron przyprawami. Dodajemy na jedną stronę płatki owsiane i ostatecznie obtaczamy delikatnie w mące.
3. Tak przygotowane fileciki, smażymy z odrobiną oleju z obu stron ok.5-6 minut - jedną.
4. Ryż ugotowany odcedzamy oraz pozastawiamy do ostygnięcia.
5. Usmażone filety podajemy z ryżem posypanym czubrycą.

Jako dodatek proponuję: surówkę z białej kapusty lub duszoną marchewkę z groszkiem.

Danie dla 3 osób.







Marchew z groszkiem

-250 ml wody
-około 1/2 płaskiej łyżeczki soli
-450 - 500 g mrożonej marchewki z groszkiem
-1 pełna łyżka masła (około 30 g)
-1 pełna łyżeczka mąki pszennej.

Przygotowanie:
Zagotować posoloną wodę, wrzucić warzywa, gotować pod przykryciem przez około 10 - 12 min do czasu aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie rozpuścić masło na małej patelni, dodać mąkę, szybko wymieszać i dodać do warzyw. Całość wymieszać i pogotować  jeszcze ok 1/2 minuty.


Życzę smacznego:)
Polecam się na przyszłość!
Maleńka;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz